Gélteszt

Lehetőségem nyílt tesztelni a teljesen magyar SFI Nutrition két termékét. A FairBion nevű energia géljüket teszteltem. Két változatot, a koffeinest és a koffeinmentest. A különlegesség a termékekben, hogy teljesen tartósítószermentesek, ráadásul ha jól tudom, még nincs ilyen termék a táplálékkiegészítő piacon. Akkor jöjjön a teszt.

A gélek kis, 30g-os kiszerelésben kaphatóak, ezért könnyebben tárolható és jobban beosztható, viszont több darabot kell így magunkkal vinni, ami számomra nem volt kényelmetlen. Tápanyag- és energiatartalomra a kiszereléshez képest nagyon jó, több nagyobb géllel is egyeznek a mennyiségek.

Tápanyagtartalom 30g-ban:

Kalória: 77kcal
Zsír: 0g
Szénhidrát: 17g, amelyből cukor: 9g
Fehérje: 0g
Só: 0,06g
A koffeines változatban 30mg koffein van.

A cukor mellett összetett szénhidrátot, maltodextrint is tartalmaz, ami egyenletesebb felszívódást ad. A MineralQuartett névre hallgató ásványi anyag komplex pedig négyféle ásványi anyagot tartalmaz. Az állóképességi sportokhoz legfontosabb magnézium, kalcium, nátrium, és kálium van benne. Az összetétele alapján egy teljes értékű, és minőségi gél, de lássuk mit tud terepen.

Első tesztem a Szavanna Trail 22km-es terepfutóversenyén történt. Egy nem koffeines gélt használtam el a távon, kb 13km-nél. A tasak könnyen nyitható volt, a gél is könnyen kijött belőle, de azért maradt benne egy kis kipréselhetetlen maradék. Ízre nem túl édes, gyümölcsös, ami nekem kifejezetten jó, mert nem szeretem az édes dolgokat. Állagra is egész kellemes volt, nem túl sűrű, de nem is túl folyós. Meg voltam vele elégedve.

Második tesztem kissé durvább körülmények közt zajlott, egy 30km-es futás 4 hegyen keresztül, Pilisborosjenő, Csobánka, és a Holdvilág-árok ösvényein. Nem volt túl meleg, de az erdő párás volt, a terep pedig elég nehéz, ráadásul keveset reggeliztem, és kialvatlan is voltam. Nem is sikerült túl jól a futás, de ez most mellékes. Két gélt vittem, egy koffeinest, és egy koffeinmenteset. Mindkettő elfogyott, az első 13,5km-nél, a másik pedig 22km-nél. Elsőként a koffeinest próbáltam, ami sem állagra, sem ízre nem tér el a másiktól, viszont érezni rajta, hogy a koffein egy kicsit élénkít. Olyan, mint egy jó presszókávé után. Itt is maradt a tasakokban maradék, ami kellemesen vonzotta a bogarakat, és elég sokára találtam csak szemetest, ahová kidobhattam, de más probléma nem volt. Energiát bőven adott, és nem éreztem azt az egy falat csokit, vagy meghalok érzést sem, mint máskor  ha nem reggelizek rendesen. Próbáltam még negatívumot találni, de nem igazán tudtam azonkívül, hogy benne mard egy kicsi, illetve csak annyit, hogy izzadt kézzel kicsit csúszik a csomagolás. Összességében a termékek bőven hozzák amit kell, az ízük kellemes, és a minőségre sem lehet panasz, hobbi sportolóknak kiváló lehet bármilyen állóképességi sporthoz, edzéshez. Mindkét gél vegán, és gluténmentes.

Jó egészséget mindenkinek!

Kremlicza Levente – fogyozom.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.