Olimpikonból fitt családanya – Interjú Krausz Nikolettel

Nemrég egy sportnapon találkoztam Nikolettel, ahol volt alkalmam pár szót váltani vele. Egy közvetlen, mosolygós, végtelenül szerény és vidám nőt ismertem meg személyében. Ekkor merült fel bennem, hogy elkészítem vele ezt az interjút, és ő azonnal rábólintott. Egy kis háttérinfó; Nikolett szertornászként fantasztikus eredményeket ért el, részt vett a 1995-ös Torna Világbajnokságon, egy évre rá pedig az Atlantai Olimpián, és többszörös Magyar Bajnok volt. Az azóta eltelt időben Nikolett három gyermekes édesanya lett, gyermekei születése után ő is küzdött súlyproblémákkal, de újra az egészséges életmód felé fordult, és a mozgás, a fitt élet azóta is fontos szerepet játszik életében. A képek önmagukért beszélnek, három gyermek után is Nikolett lenyűgözően energikus, és nagyon jól néz ki. Most elárulja, mi a titka.

Fogyózom: Először is köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést. Beszéljünk egy kicsit a sportmúltadról. Mikor kezdtél sportolni?

Nikolett: 1986-ban 5 évesen kezdtem el a szertornázni.

Fogyózom: Hogyan találtál a szertornára?

Nikolett: Az  óvodában választott ki Buzgóné Horacsek Andrea, aki az első edzőm lett. A Spartacusban kezdtem, majd a KSI-ben folytattam és a Ziszisz házaspárhoz kerültem, majd a  pályafutásom alatt mindvégig Ők voltak az edzőim, második szüleim.

Fogyózom: Milyen volt tinédzserként résztvenni az olimpián?

Nikolett: Az 1996-os Atlantai Olimpián vettem részt 15 évesen, még szinte gyerekként. Fantasztikus volt ilyen fiatalon képviselni a hazámat, és a példaképemmel Ónodi Henivel egy csapatban szerepelni. Óriási hatással volt rám,hogy a különböző sportág olimpikonjaival közösen szurkoltunk egymásért. Nagy élmény volt annyi ember előtt versenyezni.

Fogyózom: Sportoltál mást?

Nikolett: Akkoriban nem, a gyerekkorom kizárólag a szertornáról szólt.

Fogyózom: Miért hagytad abba a szertornát?

Nikolett: 18 évesen mikor abbahagytam már nem számítottam fiatalnak ebben a sportágban. Egyre sűrűbbek voltak a sportsérülések, és végül úgy döntöttem hogy lezárom tornász korszakomat.

Fogyózom: Az élsport után sem mondtál le teljesen a sportos életről. Mikor és miért kezdtél újra sportolni?

Nikolett: Az első fiam, Ádám 4 éves lehetett, mikor belekóstoltam a dartsba, mint sportba, és utána 3 évig űztem. Egészen a válogatottságig jutottam benne. A harmadik gyermekem megszületése után erősödött meg  bennem a gondolat, hogy életmódot kell váltanom,mert egyre jobban hiányzott a mozgás… és, hát… be kell vallanom, nem túl egészségesen táplálkoztam. 2015-ben  elkezdtem fokozatosan a futást és párhuzamosan a táplálkozásomat is megváltoztattam. A futás mellett kipróbáltam a sárkányhajózást és az utcai harcot. 2016-ban lefutottam életemben először a félmaratont. Horváth Richárdnak ezer hála amiért felkészített és végig ott volt mellettem 21km-en keresztül.

Fogyózom: Van kedvenc edzésformád?

Nikolett: Szeretek erősíteni is, de igazán a futás közben tudok kikapcsolni, pedig a tornász éveim alatt  ki nem állhattam a futást. Az életmódváltással ez is teljesen megváltozott. Ma már az év bármely évszakában, bármilyen is az időjárás ki nem hagynám a futást.

Fogyózom: Háromgyermekes anyaként, hogyan tudod megoldani az edzést és az egészségtudatos táplálkozást?

Nikolett: A családban mindenkinek fontos a sport. Jelenleg a férjem és a két nagyobbik fiam is aktívan sportolnak. Az edzéseket összehangoljuk, mindenki toleráns a másikkal szemben. A munka, a család, a háztartás mellett az is előfordul, hogy az edzést hajnalban  vagy a késő esti órákban tudom megoldani. A tudatos táplálkozás az első hónapban még nehézséget okozott, de szép lassan a hétköznapi életem részévé vált. Nem mondom, hogy mindig mindent szigorúan betartok, de az életem 80-85%-ban tudatosan odafigyelve étkezem.

Fogyózom: Mik a céljaid, mi ad erőt, hogy most is eddz?

Nikolett: A félmaraton után idén Horváth Richárddal a teljes maratont tűztük ki célul. 5 éven belül az Ironmant is szeretném teljesíteni. Nekem sincs mindig kedvem edzeni, de ilyenkor mindig arra gondolok, hogy minden egyes edzéssel közelebb kerülök a céljaimhoz.

Fogyózom: Mit üzennél azoknak, akik most kezdenek sportolni, életmódot váltani?

Nikolett: Azt, hogy nincs lehetetlen. Merjetek nagyot álmodni, küzdjetek a vágyaitokért, céljaitokért. Az út mindig nehéz, göröngyös, sőt az élet néha sziklákat is görget elénk, de akkor vagy igazán erős, bátor, ha ezeket az akadályokat összeszorított foggal, vagy akár néha könnyes szemmel is, de legyőzöd.

Fogyózom: Olvasóink és a magam nevében is köszönöm, óriási megtiszteltetés volt, hogy én készíthettem ezt az interjút, a továbbiakban is sok sikert és jó egészséget neked és a családodnak! 🙂

Kremlicza Levente – fogyozom.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..