Teljes kiőrlésű vajas leveles tészta

Régen rengeteg leveles tésztát gyúrtam házilag, mert ebből volt a legfinomabb minden a kakaós csigától kezdve a sós és édes croissantig. Most, hogy egész napra bent ragadtam a lakásban az allergiám miatt, unalom elűzésképpen megsütöttem ennek a teljes kiőrlésű, egészségesebb változatát.  Kicsit időigényes, de szerintem igazán megéri kivárni ezt a pár órát és a kicsivel több munkát, mert a végeredmény valami isteni finom. 😉

Hozzávalók:

  • 175 g teljes kiőrlésű liszt
  • 75 g rétesliszt
  • 250 g hideg vaj
  • 125-130 ml jéghideg víz
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál ételecet

Elkészítés:

Keverőtálba mértem a liszteket és a sóval elkevertem őket. A vajat felkockáztam és a liszthez adtam. A vajat összekevertem a liszttel, az összeragadt kockákat szétválasztottam. Ezután több részletben hozzáadtam az ecetes vizet és a kés hegyével folyamatosan kevertem. A cél az, hogy a liszt vegye fel a vizet és ne a vajdarabokat dolgozzuk bele. Mikor ezzel elkészültem lisztezett munkafelületre borítottam és gyúrás nélkül, téglatestet formáltam a tésztából. Tálcára raktam, folpack fóliába csomagoltam és fél órára hűtőszekrénybe tettem. Amikor a pihentetés véget ért, lisztezett nyújtótáblára helyeztem, és körülbelül 25x40cm nagyságúra nyújtottam. Gondolatban három részre osztottam a tésztát, a bal harmadát ráhajtottam, majd a lisztet egy ecsettel lesepertem. Erre azért van szükség, hogy a lisztszemcsék ne képezzenek kérget a leveles rétegek között, ne nehezítsék el a tésztát. Ezután a jobb tésztarészt is ráhajtottam. A tésztát 90 fokkal elfordítottam, megismételtem a nyújtást és szimpla hajtást. Újból 30 percet pihentettem hűtőben. A hajtogatás két fázisát még kétszer megismételtem. Én ezután kis csokis tekercseket készítettem belőlük, de tökéletes alapja lehet kakaós csigának, sonkás-sajtos croissantnak, de akár töltelék nélkül megsütve remek szendvics alapul is szolgálhat.

Fotó: afonyamamora.blogspot.hu

Sebdenics Betti – fogyozom.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.