Crossfit és rangjelzés

Tóth Frida rendőr százados neve ismerős lehet azoknak, akik követik a Crossfit világ eseményeit. Ugyanis Frida jelenleg harmadik a világranglistán a crossfitező rendőrnők között a korosztályában, ami nem kis eredmény. Nemrég meghívták az augusztusban, Los Angelesben megrendezésre kerülő World Police and Fire Games nevű rangos világversenyre. Amellett, hogy Frida kőkemény sportoló és rendőr, amellett édesanya is, két gyermeke van. A Crossfit egy kemény, minden fizikai képességet igénybe vevő, vegyes sportág, ahol a súlyemeléstől kezdve a futáson át, a zsákcipelésig van minden. Hogy ezt milyen nőként csinálni, arról Fridával beszélgetünk. 🙂

Fogyózom: Először is, köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést. Kicsit korábbról kezdeném, hogyan kezdtél el sportolni? Mi volt az első sportág amit űztél?

Frida: Szolnokon lakom. Az én korosztályom, de az előttem levőek is bőven a Damjanich uszodában kezdte sportpályafutását, mozgással való ismerkedését. Két évesen már úsztam és minden szabadidőnket, nyarunkat lent töltöttük, így adott volt hogy úszó leszek. Sporttagozatos általános iskolába jártam, ahol a kajakozás, kosárlabda, atlétika, vívás és úszás közül lehetett, és kellett választani. Na én mindet kipróbáltam, de valahogy nem ezek a sportok voltak azok, amit én kerestem. Viszont nagyon jó alapokat, mozgáskultúrát adott. Tizenegy évesen kerültem le a Tisza-Zagyva torkolatnál található evezősházhoz, ahol 33 évig ott is ragadtam és végig versenyszerűen eveztem. Gyerekeim megszületése után is.

Fogyózom: Miért pont a Crossfit, és hogy találtál erre a sportra?

Frida: Evezés közben, mikor már masters korosztályba léptem, tartottam edzéseket fiatal sportolóknak is. Mindig olvasgattam szabadidőmben a külföldi oldalakat, melyek az erőnlét, gyorsaság, robbanékonyság, állóképesség-fejlesztéséről szóltak, hogy beleépítsem a saját és mások edzéseibe is. Így találtam rá a crossfitre. Akkor még Magyarországon nem ismerték, csak páran hallottak róla. Mint evezős, mi majdnem mindent csináltunk ami a crossfitben megtalálható, az olimpiai súlyemelésen kívül, így igazából én egy jó edzésnek fogtam fel. És elkezdtem az alapján edzeni. Majd beiratkoztam súlyemelőterembe hogy megtanuljam azt is. Utána olvastam egy crossfit versenykiírást, amire neveztem és megnyertem, így kezdődött. De persze utána még pár évig párhuzamosan csináltam az evezéssel együtt.

Fogyózom: Mennyire nehéz ez a sport nőként?

Frida: Nem könnyű sport, de ez a kihívás benne! Egyébként annyi a lényege, hogy minden képességét, erejét fejlessze az ember és máris nem olyan nehéz ez!

Fogyózom: Ahhoz, hogy a Crossfitben ilyen eredményt érj el, brutális komplex erőnlétre van szükség, mi a titkod? Mennyit edzel egy héten?

Frida: Három napot edzek, de egy nap kétszer is, majd  egy nap pihenő van! Titkom? Nem tudom. Szerintem az az alap a titkom, amit gyerekkoromban megszereztem a versenyszerű sportolás által. Tehát, hogy nem 1-2 vagy 5 éve edzek, hanem igazából kisgyerek korom óta. És arra építkezünk, amit akkor megszereztünk. Nekem jó edzőim voltak és hát az evezés tényleg minden alapot megteremtett ahhoz, hogy a crossfit is jól menjen.

Fogyózom: Van kedvenc gyakorlatod, eszközöd, és van amit esetleg nagyon nem szeretsz?

Frida: Kedvencem: meglepő módon nem az evezés, hanem az olimpiai súlyemelés. Nem szeretem: kézenállásban járás, thruster.

Fogyózom: Mi motivál? Mi ad erőt ahhoz, hogy így helytállj?

Frida: Jó kérdés. Nem tudok rá válaszolni. Szeretek edzeni, szeretem fejleszteni magam minden téren, szeretem a versenyek hangulatát, természetesen szeretek nyerni. Valahogy nekem az edzés az életem része. Ott nyugszom meg. Ott kapcsolok ki.

Fogyózom: Mik a céljaid a jövőben? Van valamilyen kitűzött cél az augusztusi versenyen?

Frida: Célom a Crossfit Gamesre kijutni. Erre az évre terveztem, de sajnálatos módon a Prágai versenyen eltört a lábfejem és a műtét, lábadozás megtörte a felkészülésemet, pár feladatnál a mai napig érzem és hátráltat. De a Los Angeles-i verseny után kiveszik a csavarokat, a lemezt és a rehabilitáció után igazából bármi megtörténhet még a jövőben. A Los Angeles-i versenyen a célom? Helytállni. Most a harmadik vagyok a világranglistán. Természetesen előrébb szeretnék végezni. De azt tudom, hogy talán (sőt, biztos) ez lesz a legnehezebb versenyem. Aki az első helyen áll, kétszeres Crossfit Games dobogós. Döbbenetes eredményei vannak. De persze ez egy dolog. Minden ki fog derülni a versenyen.

Fogyózom: Mit tanácsolnál azoknak, akik szeretnék elkezdeni ezt a sportot, egyáltalán kiknek ajánlanád?

Frida: Én ezt a sportot mindenkinek ajánlom. Természetesen nem csak versenyszerűen lehet ezt végezni. De a testnek a legjobb alapokat biztosítja minden téren, az biztos. Hozzám járnak le 50 év felettiek is edzeni. És egy év alatt is hatalmasat fejlődtek. És őszintén szólva a korukat se tudná megmondani pontosan a kívülálló. Szóval nincs korhoz kötve. Gyerekkortól az idősekig bárki elkezdheti és művelheti és örök fiatalok maradunk.

Köszönöm az interjút, és sok sikert kívánok a továbbiakhoz! 🙂

Kicsit betekintést nyerhettünk egy érdekes és kemény világba, ahol bizony hölgyek is vannak, és sokszor férfiakat megszégyenítő teljesítményt nyújtanak. Augusztusban drukkoljunk együtt Fridának, akire méltán büszke lehet az egész ország.

Kremlicza Levente – fogyozom.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..