Az eredeti receptet a salatagyar.hu oldalon találtam, de mivel Én nem szeretem a kókusztejet és krémet, ezért nem is volt itthon, így megpróbáltam helyettesíteni.
Hozzávalók:
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg búzasikér (ez szinte bármelyik bio boltban elérhető)
- 2 db egész + 2 db tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
- 2 dl tej
- 2 dl joghurt
- 7 g instant élesztő
- 12 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
Elkészítés:
1. A teljes kiőrlésű lisztet a sóval összekeverjük és egy nagy tálba tesszük.
2. A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, amibe belerakjuk a tojás és a tej kivételével a szobahőmérsékletű alapanyagokat.
3. Elkezdjük összekeverni, majd amikor már elkezdett összeállni a tészta, hozzáadjuk a tejet.
4. Amikor a tészta felvette a tejet, egyenként hozzáadjuk a 2 tojást + 2 tojássárgáját és mindegyiket alaposan beledolgozzuk a tésztába.
5. Fényes felületű, a tál falától elváló tésztát dagasztunk.
6. A kidagasztott tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órán keresztül kelesztjük.
A kalács megformázása:
1. A kalács tésztát 3/6 egyforma részre osztjuk attól függően, hogy egy nagy vagy két kisebb kalácsot szeretnénk. Egyforma, kb. 40/20 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük.
2. A tészta rudakat a végénél összetapasztjuk.
3. A hagyományos fonáshoz hasonlóan összefonjuk a kalácsot, annyi különbséggel, hogy nem felfelé, hanem egymás alá tesszük a tészta rudakat.
4. Az összefont tészta végeit összecsípjük és a kalács alá hajtjuk, majd átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
5. A tetejét megkenjük a maradék 1 db felvert tojással. Itt ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét bármilyen maggal.
6. Az összefont kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt (sütőtől függően akár 1 óra alatt) készre sütjük.
Sebdenics Betti – fogyozom.hu