Paleo sütemények és torták cukorbetegeknek

Ahogyan “nincs karácsony Kevin nélkül”, egy tisztességes születésnap sem létezhet torta nélkül. Számos cukrászda készít már szénhidrátcsökkentett édességeket, ezek a többnyire paleo sütemények és torták cukorbetegeknek is tökéletes megoldást jelenthetnek. Érdekes egyébként, hogy számos cukrászdában fogalmuk sincs arról, hogy mit ehet egy cukorbeteg és mit nem, de a paleolit táplálkozás megjelenésével illetve az így táplálkozók számának ugrásszerű megemelkedésével a cukrászipar is változtatott a kínálaton… csak azt nem értem, hogy miért nem lehetett ezt sokkal korábban megtenni a kevésbé divatos, ámbár lényegesen nagyobb táborral bíró cukorbetegek érdekében, de ez már egy másik történet.

Visszatérve a paleo sütemények és torták világába, két cukrászdában találtam eddig használható alternatívát. Az egyik a Pesten, azon belül a Ráday utcában található Nándori Cukrászda, akik alapból a Csokis kaland, a Ribizlihabos-almás réteges és a Paleolit étcsokoládé költeményeiket készítik hozzáadott cukor nélkül, így egy szelet a fenti sorrend alapján 10,6, 8,9 és 10,6 gramm szénhidrátot tartalmaz, amely valljuk be, nem sok, olyannyira, hogy a vércukromnak a mérések alapján meg se kottyant. Ugyanez mondható el az Emil Cukrászda termékeiről is, amelyek Pesten és Pilisvörösváron is kaphatók, de egyes termékeiket Esztergomba is szállítják az Ettore Cukrászdába. Az Emil süteményei közül a Csokis kókuszos szeletet, Párizsi roládot, a Zserbót, a Diós roládot és a Mákos roládot kóstoltam, sajnos az Epres túrós szelet eddig még kimaradt. Szénhidrátban 100 grammra vetítve a többsége 20 g alatti, egyedül a diós rolád lóg ki kicsit a sorból a maga 23 grammjával, de mivel egy szelet átlagosan 70-80 grammot nyom, ezek az értékek elenyészők. Itt egyszerre kóstoltam a Csokis kókuszos szeletet és a Zserbót, tehát két szelet sütemény elfogyasztását követően két órával mértem vércukrot, ami 6,5 lett, előtte 5,9 volt, tehát gyógyszer nélkül ez elenyésző reakciónak mondható. Szénhidrátban egyébként a Csokis kókuszos szelet a legjobb, egy szeletben nagyjából 9 gramm található, és talán ez az egyik legfinomabb süti mind közül. Meg a Zserbó. És a Párizsi szelet. És a Mákos rolád…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..